fbpx

Jobs.sr HRM & Staffing

Jouw sollicitatiegesprek afzeggen? Zo doe je dat!

Wanneer je een nieuwe baan zoekt stuur je in de meeste gevallen een CV met een motivatiebrief. Als het bedrijf jou een goede kandidaat vindt nodigen ze je uit voor een sollicitatiegesprek. Jullie spreken samen af wanneer, waar en met wie het gesprek gevoerd zal worden. Maar wat als je – om welke reden dan ook – onverhoopt jouw sollicitatiegesprek moet afzeggen? Hoe doe je dat op een correcte manier zodat je professioneel over komt?

1. Zeg het gesprek het liefst zo vroeg mogelijk af
Wanneer je weet dat je niet aanwezig kunt zijn op het gesprek neem je het liefst direct contact op. De recruiter hoeft dan geen tijd voor je vrij te houden en kan eventueel een andere afspraak inplannen. 

2. Bel op i.p.v. te mailen of te appen
Afzeggen van een gesprek doe je niet per WhatsApp, sms of e-mail, maar telefonisch. Wanneer je belt weet je zeker dat men jouw bericht krijgt. Bij de andere 3 contactopties heb je kans dat de persoon zijn/haar berichten (nog) niet gelezen heeft wanneer het gesprek eigenlijk zou moeten beginnen

Mocht je het bedrijf op dat moment niet telefonisch kunnen bereiken dan kun je altijd even een berichtje sturen, maar zorg er vervolgens wel voor dat je toch nog even nabelt. 

3. Bied je excuses aan
Zorg dat je altijd je excuses aanbiedt. 
De recruiters hebben tijd vrij gemaakt en geïnvesteerd in de voorbereiding. Het is prettig als je het even meldt. 

4. Ben eerlijk en duidelijk
Vertel de opdrachtgever kort waarom je niet naar de afspraak kunt komen.

5. Follow up
Als je de afspraak moet cancellen, terwijl je eigenlijk wel de intentie hebt om nog voor de baan te gaan, dan is het afzeggen van het sollicitatiegesprek extra vervelend. De kans is echter groot dat, indien je afzegt met een goede reden, de recruiters openstaan voor het inplannen van een nieuwe afspraak. Geef dan ook aan dat je erg graag een tweede kans wilt om te laten zien dat jij de juiste kandidaat bent voor de functie. 

Als je telefonisch een nieuwe afspraak hebt gemaakt dan kun je een goede indruk maken door nog een extra e-mail te sturen. Het telefonisch contact was iets dat je moest doen, je moest immers laten weten dat je de afspraak niet ging halen. Een vervolgmail is niet verplicht. Doe je dit wel dan laat dit zien dat je er serieus van baalt en nog graag voor de baan wilt gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *