fbpx

Jobs.sr HRM & Staffing

8 Tips voor succes op je eerste dag bij een nieuwe baan!

Je hebt gesolliciteerd op een baan die bij je past, een contract getekend en kunt aan de slag. Gefeliciteerd! Tijd voor veel optimisme en een beetje spanning. Is dit de baan die je carrière echt een boost gaat geven?
Het is tijd om je te concentreren. Als dit echt je grote doorbraak is wil je er het beste uit halen. Dat betekent dat je allereerste dag cruciaal is – het kan de toon zetten voor hoe je baas en jouw collega’s je zien. Het maken van een goede eerste indruk is nu het belangrijkst. Dat is geen reden om in de stress te schieten en extra druk op jezelf te leggen. Zorg dat je klaar bent om je eerste dag op het werk super door te komen met deze 8 eenvoudige tips.

1) Kleed je gepast

Zelfs als je erg trots bent op je urban kledingstijl, wil je misschien even wachten om die stijl direct te laten zien. De kans is groot dat er enkele richtlijnen in het bedrijfshandboek staan die je kunnen helpen bij het kiezen van de outfit voor je eerste werkdag. Zo niet dan kun je bijvoorbeeld altijd even naar hun website of Facebookpagina gaan en kijken wat werknemers op foto’s dragen.
Zijn ze casual of zakelijk? Misschien is dit bedrijf meer ontspannen en zijn spijkerbroeken de norm. Wat je ook ziet, je wilt je overeenkomstig aankleden om er zeker van te zijn dat je outfit geschikt is voor je werk. Als je twijfelt kies dan altijd meer de kant van formeel. Je bent liever een beetje te chic dan te casual.

2) Plan je woon-werkverkeer

Deze eenvoudige stap kan je veel schaamte besparen en je helpen een goede eerste indruk te maken. Een van de slimste dingen om te doen voordat je aan een nieuwe baan begint, is om van tevoren je beste route naar je nieuwe werkplek in kaart te brengen. Let op hoeveel verkeer er op je route is tijdens de ochtendrit. Als je echt op safe wilt spelen, sta dan op een ochtend op en maak een testritje. Let ook op speciale gebeurtenissen die een probleem zouden kunnen vormen in het verkeer van die dag. Vertrek op je eerste echte werkdag sowieso minstens 10 minuten eerder. Een beetje vroeg opdagen is oké, maar als je op je eerste dag laat bent maak je al direct een slechte indruk.

3) Wees klaar om hard te werken … of niet

Ons beste nieuwe jobadvies: wees overal op voorbereid! Sommige supervisors gooien nieuwe medewerkers graag direct in het diepe en laten je direct aan de slag gaan. Als dat het geval is, wees dan klaar om alle kennis en vaardigheden die je in huis hebt direct te laten zien. Stel vragen, maar wees ook niet bang om zelf problemen op te lossen. Het type baas dat graag snel aan dingen begint wil meestal zien hoe je jezelf tijdens het proces redt.
 
Aan de andere kant kan het ook gebeuren dat je nieuwe bedrijf je een heleboel oriëntatiemateriaal bezorgt en je vervolgens met rust laat. Wat ga je doen? Denk, voordat je aankomt, na over wat voor soort dingen je wilt weten over je nieuwe bedrijf. De kans is groot dat de antwoorden in die oriëntatiematerialen liggen. Zorg dat je van tevoren weet wat voor soort informatie je wilt vinden.

4) Wees vriendelijk

Vriendelijk zijn is een van de beste manieren om een goede indruk te maken. Wanneer de gelegenheid zich voordoet om de hele dag met mensen te praten, doe dat dan. Ze zullen je waarschijnlijk vragen stellen over jezelf, maar vergeet niet om ook naar hen te vragen. Zorg dat je een 30-seconden elevator pitch klaar hebt, maar schuif daarna de focus van je af. Maak kennis met wat ze doen en waar ze van houden. Vragen stellen over de persoon met wie je praat maakt je meteen leuker dan de persoon die gewoon over zichzelf wil praten. Lach zoveel als je kunt terwijl je nog steeds het gevoel hebt alsof je niet doet alsof. Iedereen houdt van een glimlach.

5) Onthoud namen

Dit advies kan lastig zijn. Je zult waarschijnlijk veel mensen ontmoeten tijdens je eerste dag. Het onthouden van namen is voor sommigen gemakkelijk, maar voor anderen is het een echte worsteling. Wanneer je wordt voorgesteld aan iemand die nieuw is probeer je niet te concentreren op hun kleding of kapsel, maar concentreer je op hun woorden. Wanneer ze hun naam zeggen herhaal het dan meerdere keren in je hoofd. Als jij een van die mensen bent die worstelt met namen, zijn er veel kleine trucjes om je te helpen er beter in te worden. Kijk of je er een kunt vinden die voor jou werkt.

6) Accepteer die lunchuitnodiging

Als je geluk hebt nodigen je baas of sommige collega’s je uit om te lunchen. Deze tip voor het starten van een nieuwe baan is een goed idee! De lunch is een geweldige gelegenheid om in een meer informele setting te praten. Je leert meer over de mensen met wie je eet en krijgt mogelijk een kijkje in hoe het kantoor werkt. Als het gesprek in de richting van roddels op kantoor gaat neem dan niet deel. Let op wie het meest praat. Stel veel vragen. Dit is een goed moment om je nieuwe collega’s te leren kennen naast hun functieomschrijvingen.

7) Ken de recente successen van het bedrijf

Doe van tevoren wat onderzoek – kijk wat dit bedrijf goed doet en welke projecten recente successen zijn. Je hebt dit misschien ook al gedaan om indruk te maken tijdens je sollicitatiegesprek, maar het is nog steeds goede informatie voor wanneer je aan mensen wordt voorgesteld. Misschien ontmoet je een van de personen die als een belangrijke speler is genoemd. Het geven van een kort compliment en het stellen van een slimme vraag over hun project zal snel indruk maken.

8) Ontdek met wie je het meest zult werken

Probeer bij het ontmoeten van mensen tijdens je eerste dag uit te vinden wie er deel gaat uitmaken van je dagelijkse leven in het bedrijf en wie minder betrokken is bij je werk. Maak dan een extra moeite om degenen te leren kennen met wie je nauw zult samenwerken. Stel vragen zodat je zeker weet dat je precies begrijpt wat ze doen en hoe hun rol aansluit op de jouwe. Wanneer je op de juiste manier op je team afstapt, kun je de juiste toon zetten voor jouw nieuwe baan.
 
Je eerste dag bij je nieuwe baan moet spannend zijn, niet beangstigend. Zolang je voorbereid binnenstapt, zul je het geweldig doen. Houd de focus op leren en een goede eerste indruk maken. Als alles goed gaat kunnen de mensen die je op je eerste dag ontmoet, de mensen zijn waar je nog jaren mee zult werken. Begin de dingen goed door een plan te hebben en het beste te verwachten.

Jobs.sr wenst je alvast veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *