fbpx

Jobs.sr HRM & Staffing

Deze 3 skills heb je nodig om mee te draaien met de veranderende wereld

Voor het begin van de Covid-pandemie dachten velen nog aan een eigen onderneming beginnen, als freelancer aan de slag gaan, of zelfs aan verder studeren naast een huidige baan. Sommigen hadden toen de stappen in die richting zelfs al gezet. En nu, ruim twee jaar later, lijkt het wel alsof we in een compleet andere wereld beland zijn. Sommigen hebben hun inkomen verloren en anderen draaien op verlies. Iedereen probeert uit het Covid-dal te kruipen.

Hoe lang deze omstandigheden die door de Covid-crisis veroorzaakt worden, zullen voortduren, weten we nog niet precies. Dat wordt ook versterkt door de nieuwere ontwikkelingen in de wereld zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, en de prijsstijgingen en tekorten die daarmee gepaard gaan. Wat we wel weten, is dat alles nog niet verloren is. Je kunt het nog redden in deze wereld. Hoe? In dit artikel laat Jobs.sr zien welke drie skills je nodig hebt om mee te draaien met de veranderende wereld om ons heen.

Vroeger bestaat niet meer

Denk maar even aan een timmerman die met zijn oude vertrouwde hamer rondloopt. Daar kan hij wel mee timmeren, maar hij zal ook nieuwe gereedschappen nodig hebben. Zo is het ook met ieder van ons. We hebben onze oude vertrouwde vaardigheden, kennis en ervaring van vóór de huidige situatie nog steeds. Maar omdat we nu anders moeten werken of op andere manieren voor een inkomen moeten zorgen, hebben we hebben meer nodig dan dat alleen.

We kunnen het ons niet meer permitteren om op de oude manier te blijven denken. Vroeger bestaat niet meer. Voorheen was het bijvoorbeeld heel belangrijk om een specialist in je vakgebied te zijn. Hoe gespecialiseerder, hoe beter. Je moest alleen heel goed zijn in je eigen vakgebied. Dat gaat nu niet meer op. De timmerman kan overleven als hij nu ook leert om YouTube- of Tiktok-filmpjes te maken waarin hij zijn skills en DIY-tutorials laat zien. Om daaraan te kunnen verdienen, moet hij dus ook veel leren over social media, marketing en video-editing. Ja, dat is wel een vergezocht voorbeeld, maar het maakt wel duidelijk dat je drie skills nodig hebt om deze crisis door te komen: veelzijdigheid, wendbaarheid en flexibiliteit.

Veelzijdigheid

“Creativiteit is toch ook belangrijk?”, denk je dan. Dat klopt, maar vergeet niet dat je dan terug bent bij de hamer. Creativiteit is slechts één competentie en bovendien een zeer abstracte. Maar om echt iets aan creativiteit te hebben moet je vooral veelzijdig en flexibel zijn. Dan kun je je creativiteit omzetten in tastbare dingen.

Besef allereerst dat onze wereld in korte tijd sterk is veranderd. Technologie is nu op zijn best en beter dan ooit ter beschikking voor iedereen. De virtuele wereld van het internet is bijna niet meer te onderscheiden van de fysieke wereld. Beiden lopen zowat in elkaar over en fungeren niet meer zonder elkaar. Wat is de uitdaging? Dat is de onzekerheid eromheen. De enige zekerheid over de toekomst is dat deze onzeker zal zijn. Je creatieve ideeën kunnen van de één op de andere dag niet meer zo uitvoerbaar zijn als je dacht. En daar komt dan je vermogen om wendbaar en flexibel te zijn bij kijken.

Wendbaarheid en flexibiliteit

Wat houdt dat in? Wendbaarheid houdt in dat je van koers kan veranderen wanneer nodig. Flexibiliteit houdt in dat je je gemakkelijk kan aanpassen aan veranderende omstandigheden. Wendbaarheid en flexibiliteit zijn niet hetzelfde. Je hebt ze wel beide nodig.

In praktijk zien ze er zo uit:

  • Het is belangrijk om uit te zoomen en meer aandacht te besteden aan de context waarin je beslissingen neemt. Lees niet alleen wat je interessant vindt in de krant, maar lees de hele krant. Welke verbanden kun je leggen tussen gebeurtenissen om je heen? Hoe raakt dit jouw leven en je werk?
  • Voel geen onmacht en leg jezelf geen beperkingen op. Als je niet meer naar rechts kan, kan je ook nog naar links. Iets nieuws leren kan altijd. Leer jezelf om groter en breder te denken dan je vroeger deed.
  • Leer ook om sneller actie te ondernemen, maar tegelijk ook meer tijd voor dingen te nemen. Is dat niet tegenstrijdig? Nee, het wil alleen zeggen dat je sneller tot het besef komt dat iets veranderd moet worden. En dat je sneller inziet wat dat is. Maar dat je daarbij ook de tijd neemt om research en het denkwerk te doen.
  • Geef het vooral niet op. Ook als je tien keer in korte tijd je koers moet bijstellen, omdat de wereld zo snel veranderd, doe je dat.

Mentale en fysieke balans

Wendbaarheid en flexibiliteit zijn twee mentale vaardigheden die ons ook kunnen uitputten. Het is daarom belangrijk om jezelf goed in de gaten te houden. Neem je genoeg breaks? Ook als je thuis werkt is het belangrijk om niet uren achtereen te werken zonder pauze. Eet je gezond? Drink je genoeg? En niet te vergeten: beweeg je genoeg? Wat hebben deze dingen met mentale vaardigheden als wendbaarheid en flexibiliteit te maken? Heel veel. Als we fysiek niet goed in onze vel zitten, dan zullen we mentaal ook niet tot veel in staat zijn. Als je aan enige vorm van fysieke activiteit doet, blijven je hersenen actief en langer wakker. Bovendien krijg je meer energie, zodat je minder snel uitgeput raakt. Besteed ook aandacht aan je emoties. Probeer bovenal kalm te blijven. Paniek roept een snelle reactie op, maar niet altijd de juiste. Slaap ergens gerust een nachtje of twee over. Niet alles hoeft altijd op dezelfde dag opgelost te worden. Morgen is er ook nog.

Waar komt het dus op neer?

Wees veelzijdig, wendbaar en flexibel. Zie veranderingen niet als beperkingen, maar probeer te ontdekken welke nieuwe koers je moet varen. Sta open voor nieuwe dingen. Leer nieuwe dingen. Wees bereid naar links te gaan, als rechts niet meer mogelijk is. En geef de moed niet op, volg de veranderingen in je omgeving op de voet, blijf optimistisch en let goed op je fysieke gesteldheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *